Tech & IT

Människan glöms bort när tekniker styr

Människan glöms bort när tekniker styr

Inte nog med att vi gör vårt ordinarie jobb på datorn. Nu ska vi också använda datorn för att boka möten, rapportera arbetstid, ansöka om semester, skriva reseräkning, beställa arbetsresor och skriva felrapporter. Återigen och igen använder vi datorn för att göra saker som vi brukade göra för hand. Vi har alla blivit så beroende av datorn att vi ofta inte märker hur vi blir styrda. Eftersom vi använder datorn för att boka våra tider blir vi helt beroende av det. Vi får inte boka tid per telefon eller med sekreterare. Allt måste ske via datorn. Vi tror att datorn gör arbetet lättare för oss. I själva verket gör den oss mer och mer stressade. Som ett resultat tar datorn över vårt liv.  Men är det verkligen bra för oss? Många studier visar på att att datorer ökar streesen hos anställda, specielt ifall företag använder sig av mjukvara för att spåra anställdas produktivitet

Skräckexempel från Amazon där de spionerar på anställda via sociala medier 

Amazon vill inte bekräfta att man övervakar kommunikation i privata Facebook-grupper och webbplatser där dess anställda diskuterar sina jobb. Men Vice har pratat med anställda och hittat exempel på att det händer. Läs gärna den långa utredningsartikel på webbplatsen. Detta är ett skräckexempel eftersom detta är utanför arbetstid. Hur långt kan företag gå egentligen?

I Sverige tog det 25år tills anställda i privata företag fick ha samma rätt att kontakta massmedia eller myndigheter som anställda i stat, kommun och landsting har. Vi har inga skräckexempel som detta från Sverige men man vet inte vad som väntar i framtiden. Om utveckligen fortsätter så här måste vi ha nya lagar som skyddar anställda och ger möjligheten för mindre teknik på jobbet.

Vad kan man göra för att må bättre med teknik

Jag funderar på den här frågan väldigt ofta. Jag har tyvärr inget konkret svar utan bara några små tips som förhoppningsvis kan hjälpa dig.

  • Minska tiden du spenderar på mobilen utanför arbetstid.
  • Försök ha nära kontakt till dina kollegor utan att bara komunicera via datorn. Prata i fikarummet. Samåkning till jobbet ger också möjliget för sociala interaktioner.

Det är många små saker som kan ändra hur vi känner oss med tekniken. Satsa på din hälsa utanför jobbet och du kanske börjar må bättre på jobbet. Prata med din chef, du kanske kan minimera antalet datortimmar på ditt jobb. 

Föregående inläggNästa inlägg
Lite kort om mig. Mitt namn är Maja och jag har jobbat med flera jobbsajter. Där har jag lärt mig otroligt mycket om algoritmer, när man ska skicka ansökan, vilka sajter som fungerar bäst och mycker mer. Nu tänker jag dela med mig av all kunskap för att se till att just du lyckas få ett jobb som gör att du känner dig lycklig.