Tech & IT

Den nya spionen ser vad du gör

Arbetsgivaren kan se allt du gör med nya typer av dataprogram som övervakar anställda. Fackföreningar klagar över att deras medlemmar övervakas av sina arbetsgivare på arbetsplatsen. Informationsteknikexperten säger att det inte är förvånande. Han förklarar hur datorprogram används för att övervaka anställda, och vad som kan göras för att skydda integriteten.Näringslivets jurister säger att arbesgivarna sköter det ansvarsfullt och många som klagar på integritetsintrång är inte ens antällda på företaget.

Allt beror på hur tekniken används

Ett bra exempel är vår redaktion. Vi använder oss av mjukvara som övervakar vad vi skriver, hur vi rör datormusen och hur länge vi är aktiva. Men detta är bara för att på enkelt sätt kunna se hur länge vi jobbar och hur snabbt vi skriver artiklar. Eftersom vi driver sidan som ett sammarbete känns det inte som inegritetsintrång. Men ifall det hade varit på ett större företag hade det kanske varit annurlunda.

Många företag säger att tekniken behövs för att öka säkerheten

Flera företag har hört av sig och sagt att de använder sig av tekniken för att skydda företagets information. De har också sagt att de använder sig av flera metoder för att se till att datan är säker.

  • Regelbunden övervakning av anställdas åtkomst till känsliga data.
  • Genomförande av starka säkerhetsåtgärder för att skydda mot obehörig åtkomst.
  • Ge utbildning till anställda om hur man använder data på ett lämpligt och säkert sätt.

Sammanfattningsvis är det inte förvånande att företag använder denna typ av teknik. Det som är förvånande är att de inte informerar de anställda om användningen av tekniken. De får till exempel inte informera de anställda om att de är övervakade och de kan inte göra något åt det. De kan också säga att uppgifterna inte lagras, bara det som är relevant för företagets verksamhet lagras. Dessutom kan de säga att tekniken endast används i säkerhetssyfte. 

Nästa inlägg
Lite kort om mig: Jag har jobbat somrekryterare under 5 år. Under den tiden lärde jag mig otroligt mycket om vad som är viktigt när man söker jobb, vad man ska ha med i personligt brev, hur man designar ett bra cv och mycket mer. Nu delar jag med mig av informationen för att hjälpa andra att få sitt drömjobb.