Annat

Är det smart att köpa aktier från sin arbetsgivare?

investera i aktier från arbestgivare

Ifall du arbetar på ett företag som är börsnoterat har du oftast möjligheten att köpa aktier från din arbetsgivare. Men den stora frågan är ifall det är bra idé eller ifall du istället ska investera i andra bolag. Så här nedan besvara vi dom frågorna vi fick från er:

Vad är riskerna att köpa aktier från sin arbetsgivare?

Egentligen finns det ingen större risk än normalt om man har en stor aktieportfölj med många olika aktier från olika företag. Problemet uppstår när man som en normal medelsvensk bara har några få aktier. Det gör att både din inkomst och dina besparingar är kopplade med hur bra det går för din arbetsgivare. När man investerar är det viktigt att minimera riskerna och detta är en otroligt stor risk.

Får man köpa aktier från sin arbetsgivare?

Det får du definitivt men det kan finnas restriktioner beroende på hur högt upp i företaget du är. Restriktionerna kan vara allt möjligt som tex att du inte får sälja/köpa när du vill. Detta är på grund av att du skulle kunna tjäna på det eftersom du har så värdefull icke-offentlig information om bolaget.

Vad är en säkrare väg man kan ta när man vill investera sina besparingar?

Först och främst kolla på börsen vad som går bra och vad som går dåligt. Ett ställe du kan göra det på är borsenidag. Men tänk på att inte bara investera i aktier. Ett bättre alternativt är att ha en balanserad aktieportfölj med både aktier och fonder. Privata affärer är en webbplats med otroligt mycket information för dig som vill investera dina besparingar. Ni kan gärna kika in olika artiklar dom har om vad som är bäst och rekommenderas just nu. Tänk på att lära dig så mycket som möjligt innan du börjar spara pengar i aktier eftersom det alltid finns en risker med det.

Vi ger inga direkta tips om investeringar eftersom vi inte är experter på det utan vi koncentrerar oss mer på att vara din guide i arbetslivet. Men vi fick den frågan ofta och det är därför vi summerade den viktigaste informationen för er som är löntagare och vill spara lite åt sidan.

Föregående inläggNästa inlägg
Lite kort om mig: Jag har jobbat somrekryterare under 5 år. Under den tiden lärde jag mig otroligt mycket om vad som är viktigt när man söker jobb, vad man ska ha med i personligt brev, hur man designar ett bra cv och mycket mer. Nu delar jag med mig av informationen för att hjälpa andra att få sitt drömjobb.