Löner

Löner: Berlin kontra Stockholm

Jämförelsen av löner och levnadskostnader mellan Berlin och Stockholm visar intressanta insikter för de som överväger var de ska bo och arbeta. Kika gärna nedanför:

 1. Berlin:
  • Generellt: Genomsnittslönen i Berlin för 2023 är €54,674 årligen, eller ungefär €4,564 månadsvis. Den genomsnittliga timlönen är €26.
  • Specifika yrken: Till exempel har lösningarkitekter och seniora mjukvaruingenjörer i Berlin en genomsnittslön på cirka €90,000.
 2. Stockholm:
  • Generellt: Den genomsnittliga årliga lönen i Stockholm är 593,000 SEK, vilket är ungefär 49,400 SEK per månad. Den genomsnittliga timlönen är cirka 280 SEK. Minimilönen per timme, enligt insamlade data, är omkring 72 SEK.

Levnadskostnader: Berlin kontra Stockholm

 • Totala kostnader: För att bibehålla samma levnadsstandard i Berlin som i Stockholm behöver du cirka 54,803.6kr (€4,873.1) i Berlin jämfört med 55,000.0 kr i Stockholm, förutsatt att du hyr i båda städerna.
 • Konsumentpriser: I Berlin är konsumentpriserna cirka 3.8% lägre än i Stockholm, exklusive hyra.
 • Hyrespriser: Intressant nog är hyrespriserna i Berlin 7.4% högre än i Stockholm.
 • Restaurang- och matvarupriser: Att äta ute och matvaror är billigare i Berlin, med restaurangpriser 10.6% lägre och matvarupriser 9.1% lägre än i Stockholm.
 • Köpkraft: Den lokala köpkraften i Berlin är 5.6% högre än i Stockholm, vilket tyder på att invånarna kanske har mer disponibel inkomst efter nödvändiga utgifter.

Analys: Var är det Smartare att Bo?

 • Ekonomiskt perspektiv: Ur ett rent ekonomiskt perspektiv kan ditt val bero på din yrkesroll och lön. Inom vissa områden som teknik erbjuder Berlin konkurrenskraftiga löner. Men Stockholms något högre genomsnittslön kan vara mer attraktiv för allmänna yrken.
 • Levnadskostnader: Levnadskostnaden, särskilt för boende, spelar en avgörande roll. Även om Berlin har lägre konsument- och restaurangpriser, kan de högre hyrorna uppväga dessa fördelar. Dock tyder den högre lokala köpkraften i Berlin på att invånarna kanske har mer disponibel inkomst efter att ha täckt nödvändiga kostnader.
 • Personliga preferenser: Faktorer som livsstilspreferenser, kulturell miljö och personliga band till en stad bör också väga in i detta beslut. Både städer erbjuder livliga kulturella scener, men med distinkta smaker.

Sammanfattningsvis varierar det smartare valet beroende på individuella omständigheter, karriärvägar och personliga preferenser. Medan Berlin erbjuder något bättre köpkraft och lägre vardagsutgifter, kontrar Stockholm med marginellt högre genomsnittslöner och lägre hyror.

Föregående inläggNästa inlägg
Lite kort om mig: Jag har jobbat somrekryterare under 5 år. Under den tiden lärde jag mig otroligt mycket om vad som är viktigt när man söker jobb, vad man ska ha med i personligt brev, hur man designar ett bra cv och mycket mer. Nu delar jag med mig av informationen för att hjälpa andra att få sitt drömjobb.